14 December 2013

pai shepherd

assalamualaikum...

hari ni nak share resepi pai shepherd. ataupun kalau nama melayunya pai ubi kentang. memang senang sangat nak buat pai ni. mudah dan sedap. 2 point yang paling penting sekali untuk membakar semangat aku memasak.. kalau nak suh aku masak menda yang rumit, aku rela tak makan tau. sanggup!


 pai shepherd...

baik..kita tengok bahan-bahan dulu. ada dua bahagian yang kita kena buat. satu untuk pai, satu untuk inti.


BAHAN PAI : 

ubi kentang - 12 biji ( dipotong dadu )
susu segar - 1 cawan
mentega - 2 sudu
lada hitam - 1 sudu

BAHAN INTI :

1 biji bawang besar - dicincang
1 ulas bawang putih - dicincang
200 gram daging cincang 
8 biji cendawan butang - dipotong dua
1 batang lobak merah - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
1 kiub pati lembu 
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
tepung jagung yang dibancuh dengan secawan air


* sebelum memasak, Bismillah dan selawat dulu...

step pertama, rebus kentang dengan air yang cukup. masukkan sedikit garam. tunggu sehingga air kering. sementara tunggu kentang, kita buat inti dia dulu..


cara-cara memasak inti :

1. panaskan minyak. tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kelihatan layu.
2. masukkan daging cincang. biarkan masak sebentar. kemudian masukkan cendawan butang.
3. masukkan lobak merah, tomato dan kiub pati lembu. gaul sebati dan biarkan seketika
4. masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan garam secukup rasa.
5. biarkan semua bahan empuk. dan tutup api.

beralih pada kentang yang direbus tadi..setelah air kering dan kentang empuk. kita lenyek-lenyekkan kentang tadi, gaul bersama dengan susu segar, mentega dan lada hitam.


masukkan sedikit pai ke dalam aluminium cup, kemudian masukkan inti dan akhir sekali tutup inti dengan pai tadi.

dia akan jadi cam gini..pastu boleh la bakar dalam ketuhar. suhu 200c selama 20 minit. tapi ikut keadaan la..kalau kentang tuh dah nampak brown dah , kira ok la tu..sebab pai dengan inti tu memang dah masak pon..cuma kita nak kasi cantik sikit jer..


mengikut bahan-bahan tadi, aku boleh dapat 15 biji pai. so, kalau korang nak masak banyak-banyak pandai-pandai la tambah bahan yer... SELAMAT MENCUBA!



terima kasih buat yang sudi membaca <3


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...